triangle Icoon Nieuws

Leren op afstand - online lesgeven

Afstandsonderwijs is dé oplossing om onderwijs te verzorgen nu onze leslocaties dicht zijn.

Scholen worden momenteel met de vraag geconfronteerd op welke manier ze hun taal- en inburgeringslessen op afstand aanbieden. Cursisten hebben namelijk baat bij het zo snel mogelijk laten doorgaan van de lessen, ook als dit online is.

Maar leren op afstand is een uitdaging, zeker met een paar duizend cursisten verspreid over heel Nederland. Ook moeten we ons houden aan de richtlijnen van verschillende gemeenten, de eisen vanuit de overheid (bijvoorbeeld bij inburgering) en met de wensen van diverse werkgevers.

Afstandsonderwijs is echter dé oplossing om onderwijs te verzorgen nu onze leslocaties dicht zijn. Maar les geven op afstand organiseren kost tijd. We hebben de tijd nodig gehad om te bepalen welke programma’s er beschikbaar zijn om op afstand te werken en om alle randvoorwaarden voor digitaal werken in orde te maken, zoals laptops en het inrichten van programma’s.

Ook hebben we tijd nodig gehad om online onderwijs te implementeren en de docenten de tijd en ruimte te geven zich hierop voor te bereiden. We streven altijd naar een hoge kwaliteit en ook met online lesgeven willen we dat blijven doen.

Leren op afstand roept ook veel vragen op bij opdrachtgevers: Hoe weet je of iemand meedoet? Hoe gaat dit met praktijkopdrachten? Hoe ga je om met cursisten die geen laptop hebben? Heeft elke cursist wel een goede  internetverbinding? Hoe ga je om met cursisten die kinderen thuis hebben?

Door even de tijd te nemen en stil te staan bij de vragen die spelen, hebben we een zo goed mogelijke methode ontwikkeld om de lessen vanaf vandaag door te laten gaan. Alle groepen kunnen nu online lessen volgen.

Online omgeving

Leren bij TopTaal is een mix van theorie en praktijk. Wij vinden dat de meest effectieve lesmethode, leren door te doen.

Voor praktijkopdrachten gebruiken we in onze cursussen al een online tool waarin de cursisten hun opdrachten kunnen uploaden. Deze praktijkopdrachten laten we zoveel mogelijk doorgaan, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

De theoretische lessen zetten we online voort met het programma ZOOM waarin cursisten van hun eigen docent leskrijgen in een virtueel leslokaal. ZOOM werkt op een smartphone, laptop en tablet en is simpel in gebruik. Groot voordeel: de cursist heeft geen account of e-mailadres nodig. Zoom heeft een whiteboard-functie, je kunt je scherm delen, en cursisten in groepjes laten samenwerken.

Om structuur te bieden aan docent en cursisten houden we zoveel mogelijk vast aan de reguliere lestijden. De online lessen kunnen daarnaast worden opgenomen en teruggekeken. Hiermee bieden we een oplossing aan cursisten met kinderen die de les op een ander tijdstip willen volgen.

Intakes

Om de intakes voor nieuwe cursisten door te laten gaan, hebben we deze inmiddels ook gedigitaliseerd. De kandidaten kunnen thuis online de lees- en schrijftoetsen maken. Door middel van een telefonisch intakegesprek en de resultaten van de online toetsen kunnen we de kandidaten een passend advies geven.

Wij hopen uiteraard dat het klassikale onderwijs over een aantal weken weer opgepakt kan worden. We hebben er vertrouwen in dat onze cursisten door de genomen beslissingen ook de komende periode verder kunnen werken aan het verbeteren van hun Nederlands. Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact met ons op.  Voor meer informatie over het coronavirus ga naar www.rivm.nl.

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier