triangle Icoon Nieuws

Taal in de Schoonmaak en Taal voor een facilitair medewerker.

Unieke opleidingen, waarin het leren van de Nederlandse taal is geïntegreerd met het leren van een aspect van het facilitaire werkveld.

Unieke opleiding: facilitair bekwaam en taalzeker!

TopTaal en facilitair opleider UL-Team hebben samen unieke opleidingen ontwikkeld. Het leren van de Nederlandse taal is geïntegreerd met het leren van een aspect van het facilitaire werkveld. Taal in de Schoonmaak en Taal voor de facilitaire medewerker. Deze opleidingen zijn praktisch, toegankelijk en eigentijds. Zo is gastvrij werken en serviceverlening een standaard onderdeel van de opleiding, omdat deze aspecten steeds belangrijker worden in het vak van een facilitair medewerker. Ook is er de mogelijkheid om het leertraject uit te breiden met een stage bij een passende organisatie. Zo worden deze opleidingen uitermate geschikt voor medewerkers die nieuw zijn in deze branche, zoals statushouders.

Opleiding “Taal in de schoonmaak”

De opleiding “Taal in de schoonmaak” is opgezet rondom situaties uit de dagelijkse werkpraktijk van de schoonmaker. De deelnemer leert de taal van de schoonmaak spreken en tegelijk vaardigheden van het schoonmaakvak. Dit maakt de opleiding afwisselend en praktisch. De opdrachten zijn zo samengesteld, dat de deelnemer tijdens het werk gericht kan oefenen met nieuwe woorden en zinnen.

Omdat schoonmaken tegenwoordig meer is dan alleen het schoonmaakprogramma volgen en steeds meer overdag plaatsvindt, zijn veilig en gastvrij werken ook opgenomen in de opleiding. Een vraag stellen aan een gast, een eenvoudig gesprekje voeren of een onveilige situatie uitleggen, vereist een goede kennis van de Nederlandse taal. Niet voor niets zijn deze aspecten ook onderdeel van de opleiding.

De deelnemer ontvangt na afronding van de opleiding het certificaat van TopTaal.  Daarnaast is er de mogelijkheid voor de deelnemer om het erkende schoonmaakbranche examen te doen en zo het RAS diploma te behalen.

De opleiding Taal in de Schoonmaak duurt 20 weken. De deelnemer heeft iedere week 4 dagdelen les en eventueel extra dagdelen stage.

Opleiding “Taal voor de facilitaire medewerker”

De opleiding “Taal voor de facilitaire medewerker” kent dezelfde opzet als ‘’Taal in de schoonmaak”. Het werkveld van de facilitaire medewerker is breder en complexer,  en de verwachtingen ten aanzien van service verlening hoger. Dit maakt dat deze taalopleiding geschikt is voor deelnemers van MBO niveau. Facilitaire medewerkers kunnen in één of verschillende vakgebieden werkzaam zijn. De vakgebieden variëren van schoonmaak, klaarzetten vergaderruimten, catering, logistieke werkzaamheden tot gebouwbeheer. Serviceverlening en gastvrij werken is het vertrekpunt bij ieder vakgebied. Dit stelt meer en bredere eisen aan de taalbeheersing.

In deze interactieve opleiding worden de verschillende facilitaire werkzaamheden gekoppeld aan het leren van de Nederlandse taal en de praktijk van de eigen organisatie. Een presentatie opdracht vormt de afsluiting van deze opleiding. Hierin laat de deelnemer zien en horen, dat hij/zij in de Nederlandse taal een verhaal kan vertellen en begrijpt wat zijn/haar facilitaire werkzaamheden inhouden.  Het UL-Team & TopTaal certificaat is de beloning voor de inzet.

De opleiding Taal voor de Facilitaire medewerker duurt 20 weken. De deelnemer heeft iedere week 4 dagdelen les en eventueel extra dagdelen stage.

Werken in een zorgomgeving?

Bovenstaande opleidingen kunnen worden uitgebreid met aanvullende onderwerpen die specifiek zijn voor een zorgorganisatie, zoals handhygiëne, basiskennis infectiepreventie of vakvaardigheden in een omgeving met cytostatica of besmette omgeving.

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier