stripes Icoon Inspiratie

Taal & Werk

Khalid is sinds 2013 vijf dagen per week te vinden zijn koffiekar. Afkomstig uit Pakistan woont de koffieverkoper inmiddels ruim 35 jaar in Nederland. Tijdens de cursus Taal en Werk bij TopTaal verbeterde hij zijn Nederlands aanzienlijk.

Een vrolijke lach heeft Khalid Mahmood Khawaja wanneer we hem treffen bij zijn koffiekar voor de ingang van het Amsterdamse Vondelpark. ‘In 1983 kwam ik hierheen. Sindsdien heb ik veel geleerd. Ik heb veel Nederlandse klanten die elke dag langskomen. Dan praat ik met ze, maak grapjes en leer zo elke dag nieuwe woorden. Misschien heb ik in mijn leven wel meer dan 100.000 kopjes koffie gezet.’

Als je in Nederland woont, moet je meedoen. Ook met de Nederlandse taal

Khalid, die de cursus Taal en Werk volgde, vindt het belangrijk goed te begrijpen wat klanten zeggen. ‘Ik woon hier al zo lang, dus ik spreek en begrijp heel veel. Maar schrijven vind ik moeilijk. Ik maak veel fouten. Daarom doet mijn dochter nu de administratie. Dat zou ik zelf willen kunnen. Afspraken maken ook. En e-mails sturen. Als je kunt schrijven, ben je niet afhankelijk van iemand anders. De cursussen van TopTaal hebben mij geholpen. Ik spreek nu nog beter en heb ook beter leren schrijven.’

De cursus die Khalid volgde, is speciaal bestemd voor werkenden en werkzoekenden vanaf taalniveau A1. Naast het verhogen van het taalniveau wordt ook gewerkt aan het verbeteren van competenties die nodig zijn voor het dagelijkse werk.

Als ik beter zou kunnen schrijven, zou ik nog gelukkiger zijn

‘Ik vind mijn werk fantastisch, want ik leer elke dag iets nieuws. Ik zie veel toeristen, maar ook veel Nederlanders. Voor mij is dit echt topwerk! Als je in Nederland woont, moet je meedoen. Ook met de Nederlandse taal. Daarom heb ik taallessen gehad. Ik ben heel tevreden met mijn leven, maar als ik beter zou kunnen schrijven zou ik nog gelukkiger zijn.

Meer verhalen   Bekijk opleidingen

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier