stripes Icoon Inspiratie

Intensieve inburgering werpt vruchten af

Het duurde even voor de Syrische Maysoon Qurabi haar draai in Nederland vond. Na een intensief inburgeringstraject voelt zij zich hier nu echt thuis.

Het intensieve inburgeringstraject is een samenwerking tussen de gemeente Voorst, TopTaal, Vluchtelingenwerk en Mens & Welzijn.
Drie dagdelen per week volgde Maysoon taallessen bij TopTaal, een vierde dagdeel leerde Vluchtelingenwerk haar meer over de Nederlandse samenleving terwijl de stichting Mens en Welzijn nog eens vier dagdelen trajectbegeleiding verzorgde. Het intensieve inburgeringstraject van de gemeente Voorst is uniek. Niet alleen leren statushouders de Nederlandse taal; ook worden zij tegelijkertijd intensief begeleid bij de integratie in Nederland. TopTaal voert de regie en heeft – om alles in goede banen te leiden – regelmatig overleg met de coördinator van de gemeente Voorst, de klantmanagers, met Mens en Welzijn, met Vluchtelingenwerk, maar ook met een buurtsportcoach en een vertegenwoordiger van de kinderopvang.

Ik ben heel blij dat ik de taal heb geleerd, maar ook dat ik tijdens de inburgering zo veel heb geleerd over de gewoonten in Nederland

Maysoon is een van de ruim vijf miljoen mensen die sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 is gevlucht voor het geweld. Terwijl haar man en oudste zoon al langer in Nederland verbleven, reisde Maysoon samen met haar jongste zoon en dochter naar Nederland. Hoewel ze in haar geboorteland niet werkte, schenkt ze hier in Nederland twee dagen per week koffie en thee in een restaurant. Ze wil er graag als kok aan de slag, want koken is een van haar grootste hobby’s.
Sporten is een andere hobby die Maysoon met plezier uitoefent. Ze heeft zwemles en fietst graag. Juist de interactie die zij daardoor met anderen krijgt, heeft haar veel gebracht. ‘Ik heb veel contact met mijn buren. We leren elkaar dingen en koken soms voor elkaar. Ik ben heel blij dat ik de taal heb geleerd, maar ook dat ik tijdens de inburgering zo veel heb geleerd over de gewoonten in Nederland. Het intensieve inburgeringstraject is echt heel goed. Het maakt dat ik mij hier goed kan redden.’

Kookkunsten

Ook haar dochter en jongste zoon hebben veel baat gehad bij de taallessen va TopTaal. De oudste zoon heeft zijn studie aan de Hogeschool inmiddels afgerond en is op zoek naar een baan. Haar man Achmed heeft meer moeite om de taal te leren, maar nu hij een aantal dagen per week in een kruidentuin werkt, verloopt zijn inburgering ook steeds voorspoediger. Het werk dat hij als automonteur deed in Syrië kan hij vanwege rugklachten tot zijn spijt niet meer doen.

Over haar dromen voor de toekomst is Maysoon duidelijk. ‘Ik wil een eigen restaurant beginnen. Daarom wil ik ook zo graag in de keuken van een restaurant of hotel werken. Dan kan ik het vak goed leren. Ik ben nu bezig met niveau A2 en wil daar snel mee klaar zijn. We hebben heel leuke docenten, en het is een fijne school. Ik wil graag goed Nederlands leren, omdat ik dat nodig heb voor mijn restaurant.’ Twijfels of het restaurant er komt, heeft Maysoon niet. ‘Mensen in Nederland vinden mijn kookkunsten goed. De taalcoach van Achmed die bij ons heeft gegeten, vond het eten heel lekker. Hij zei ook dat ik een restaurant moet openen.’

Meer verhalen Bekijk opleidingen

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier