stripes Icoon Inspiratie

Integrale aanpak die leidt naar werk

Taal & Horeca. Een oriëntatiecursus voor het werken in de horeca, een combinatie van theorie en praktijk. Op het programma staan o.a. werkbezoeken aan Van der Valk en Sodexo. En tijdens de lessen kan er meteen geoefend worden in het café van de locatie.

Een samenwerking van TopTaal en stichting Da Capo in Apeldoorn. Stichting Da Capo biedt (migranten)vrouwen mogelijkheden om nieuwe competenties en vaardigheden aan te leren. Zij kunnen dan beter participeren in de samenleving en gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt in vrijwillige of betaalde functies. Net als TopTaal kiest Stichting Da Capo voor een integrale aanpak en biedt verschillende activiteiten aan die leiden naar sociale activering en werk. Er wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan specifieke wensen en behoeften van deelnemers zodat zij optimaal hun kennis, vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen.

Onze cursisten willen zich oriënteren op banen in de horeca.

Oriëntatiecursus

Marleen Hoogeboom van Da Capo heeft in samenwerking met TopTaal de oriëntatiecursus Taal & Horeca vorm gegeven. TopTaal is verantwoordelijk voor het taalgedeelte en Da Capo voor de verbinding met de praktijk. Twee keer per week geeft docente Margriet Breet informatie over de mogelijkheden die er zijn om te werken in de horeca. Verder gaan de cursisten samen met Margriet aan de slag met het verbeteren van de Nederlandse taal, specifiek gericht op onderwerpen als gastvrijheid, productkennis en werknemersvaardigheden.  Daarnaast krijgen de cursisten les in koken, tafel dekken en serveren. En kan er meteen geoefend worden in het café van de locatie.

Margriet Breet geeft met veel plezier les aan haar cursisten. ‘Onze cursisten willen zich oriënteren op banen in de horeca. Sommigen van hen willen een opleiding gaan volgen, anderen willen direct de arbeidsmarkt op. Met deze cursus leren ze veel over het werken in de keuken van een restaurant, café of hotel. In twaalf weken krijgen ze theorie- en praktijklessen en de mogelijkheid het certificaat Hygiëne te halen.

De nadruk binnen deze cursus ligt op zelfontwikkeling. De cursisten stimuleren elkaar, en er is onderling een leuke band ontstaan. Zo is er een cursist die een cateringbedrijfje wil opzetten en dan advies vraagt aan de anderen. Ik ben wel streng, want ik zet ze allemaal hard aan het werk. Je hoort ze mopperen als ze zoveel huiswerk krijgen! Dan geef ik aan dat in de horeca hard wordt gewerkt. Je moet op tijd komen, je afspraken nakomen en je best doen. “In Nederland werken we allemaal hard”, zeg ik vaak.’

 

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier