stripes Icoon Inspiratie

Taal & Ondernemerschap

De Braziliaanse Daniela wilde ondernemer worden en heeft nu haar eigen broodjeszaak

Nadat Daniela de Barros Mertens Machado vijf jaar geleden in Nederland aankwam, ging ze al snel op zoek naar een cursus Nederlands. Omdat ze ondernemer wilde worden, volgde ze na de cursus Taal voor Beginners de cursus Taal en Ondernemerschap bij TopTaal. Het bracht haar zoveel dat ze op dit moment haar eigen Braziliaanse kaasbrood verkoopt.

Daniela spreekt aardig Nederlands, maar wil haar kennis graag nog verder verbeteren. Liefst bij TopTaal. ‘Iedereen spreekt hier goed Engels. Dat maakt het gemakkelijk je thuis te voelen, maar toch is het belangrijk Nederlands te kunnen spreken. In de supermarkt is het fijn als je om iets kunt vragen of kunt bedanken. Brieven die je thuisgestuurd krijgt, zijn ook altijd in het Nederlands geschreven. Om die te begrijpen, moet je de taal beheersen’, vertelt Daniela, die pas met haar man Alexandre, dochter Sofia en hun hond naar Almere is verhuist.

Als ik weer een cursus ga volgen, kom ik zeker terug bij TopTaal

Via de gemeente Amsterdam kwam Daniela terecht bij TopTaal. Ze volgde er eerst de cursus Taal voor Beginners, waar ze erg enthousiast over is. ‘Het was een fijne cursus en we hadden een heel leuke groep. De docente Ingrid legde heel goed uit; daar heb ik veel aan gehad. Tijdens de cursus Taal en Ondernemerschap die ik daarna volgde, heb ik business language leren spreken. Om je eigen zaak te kunnen beginnen, is dat heel nuttig.’ Daniela leerde tijdens de 26 lessen alles wat zij nodig had om in Nederland een bedrijf te starten. Ze oefende in de les met de woordenschat en maakte kennis met instanties zoals de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

‘Met praktijkopdrachten werkten we toe naar een eigen ondernemingsplan. Aan het eind gaven we een presentatie van het bedrijf dat we wilden oprichten. Dat was heel leuk. Ik ben afgestudeerd in Marketing en wil in de toekomst samen met Alejandre een café openen. Op dit moment bak ik zelf Braziliaans kaasbrood. Het is een bekende Braziliaanse specialiteit die je in Nederland niet veel ziet. Ik verwachtte dat vooral Nederlanders mijn klanten zouden zijn, omdat jullie veel brood eten. Maar nu zijn mijn klanten voornamelijk Brazilianen.’

School
Wanneer haar dochter iets ouder is, en de verhuizing achter de rug is, wil Daniela de lessen weer oppakken. Bij voorkeur bij TopTaal. ‘Ik weet niet of ik dit mag zeggen, maar de docenten bij TopTaal zijn zoveel beter voorbereid. Ook de cursisten bij TopTaal zijn heel erg aardig. Als ik weer een cursus ga volgen kom ik zeker bij jullie terug of ik het nu van de gemeente krijg of dat ik het zelf moet betalen.’

In de tussentijd geniet Daniela van haar tijd in Nederland. ‘Ik ben heel gelukkig hier. Hier kunnen we gewoon buiten wandelen met onze hond en met Sofia. Dat kon in Sao Paolo op een gegeven moment niet meer, omdat het veel te gevaarlijk werd op straat. Thuis spreken Daniela en Alejandre Portugees, maar zodra hun dochter iets ouder is, willen ze ook in het Nederlands met haar kunnen communiceren. ‘Als Sofia naar school gaat, wil ik de taal echt spreken. Ik moet haar toch kunnen helpen met haar huiswerk?’ besluit Daniela.

Meer verhalen Bekijk opleidingen

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier