stripes Icoon Inspiratie

Intensief inburgeren

Renas Haso is een snelle leerling. De lessen Nederlands gaan haar gemakkelijk af. Ze voelt zich al zo thuis in Nederland dat ze - terwijl de taallessen nog in volle gang zijn – al druk aan het werk is.

Renas kwam begin 2017 met haar ouders, twee broers en twee zussen uit Irak naar Nederland. De vierentwintigjarige Renas vertelt: ‘In het begin moest ik heel erg wennen aan Nederland. Het verschil met Irak is dat er andere regels zijn. Bijvoorbeeld bij de gemeente. Nederland heeft veel meer regels dan Irak.

Renas volgt een snel inburgeringstraject; een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Twello, Mens en Welzijn en TopTaal. Dit traject geeft haar de mogelijkheid om naast haar taallessen te werken in verzorgingstehuis de Martinushof in Twello. Renas wandelt er met de bewoners, speelt spelletjes en drinkt koffie met hen. Zo leert ze de taal nog beter en sneller. ‘In Irak werkte ik al als verpleegkundige in een ziekenhuis. Toen het niet veilig meer was, zijn we weggegaan. Hier wil ik graag de verpleegopleiding gaan volgen.’ Het intensieve inburgeringstraject bereidt haar voor om straks de verpleegopleiding te kunnen doen. Door nu al te werken leert ze veel sneller. ‘Ik vind het contact met de mensen leuk.  Ik wil snel de taal leren. Eigenlijk wil ik dat het sneller gaat. Daarom maak ik altijd mijn huiswerk.’

Taallessen en werken tegelijk: zo leer je het snelst

Eerst taallessen
Als onderdeel van het inburgeringstraject kregen Renas en haar familieleden wekelijks taallessen van TopTaal. Zowel de vader als de moeder volgt de cursus Alfabetisering, waarin de basis van de Nederlandse taal wordt geleerd. En terwijl de zus van Renas de cursus A1 volgt, zit haar oudste broer al op niveau A2, met uitzicht op B1. Renas: ‘Ik zit nu in B1 en wil graag naar B2. En ik ga naar MBO 3. Als ik het snel doe, ben ik over drie jaar klaar. In januari begin ik met de opleiding Verpleegkunde. Maar nu eerst de taal! Ik leer erg veel bij TopTaal. Dat vind ik heel erg leuk!

Meer verhalen

START NU MET JE TAALCURSUS!

Meer informatie? Klik hier